Marianne Groth – Mangfoldighed gør os stærkere – en landechef på en mission
Når man træder ind i Hitachi Vantaras kontorer i Lyngby, mødes man af en følelse af at være hjemme. Den følelse er en del af Marianne Groths hverdag, ikke kun fordi hun kan se sit barndomshjem fra kontorets vinduer, men også fordi hun har skabt en karriere, der spejler hendes værdier og ambitioner.
Marianne Groth oplevede en usædvanlig begyndelse i sin rolle som Country Manager for Hitachi Vantara. Hun tiltrådte i marts 2020, og kort efter hendes start blev ikke kun Danmark, men også resten af verden, lukket ned. Hun beskriver starten af sin ledelse midt i en global pandemi som en "positiv udfordring," der har bragt den danske afdeling tættere sammen. "Ingen havde erfaring i at drive en forretning, hvor verden var lukket ned," reflekterer hun over sin unikke start. Den unikke situation betød, at der ikke fandtes forudgående erfaringer med at navigere en virksomhed gennem så usikre tider, og gjorde det muligt for Marianne at anvende sine egne værdier og intuition som ledelsesværktøjer.

Betydningen af rollemodeller
Marianne Groth er ikke i tvivl om, at rollemodeller spiller en afgørende rolle, og det er hun et tydeligt eksempel på. Hendes far har arbejdet i IT-branchen, da den endnu var i sin spæde start, og vi talte om ”datamater". Marianne voksede op i et hjem, hvor teknologi blev gjort nærværende og tilgængelig, f.eks. ved at der blev flettet julestjerner af hulstrimler. Den tidlige eksponering for teknologiens verden, kombineret med hendes fars evne til at gøre teknologi "ufarlig", lagde grundstenen for hendes karriere inden for IT.
En anden markant figur i Mariannes professionelle liv er hendes forgænger, Merete Søby. Merete var Hitachi Vantaras første kvindelige Country Manager på globalt plan og har på mange måder banet vejen for kvinder i teknologibranchen. Meretes arbejde og ledelse har været en stor inspiration for Marianne.
Rollemodellerne i Mariannes liv har ikke kun inspireret hende personligt, men har også formet hendes visioner som leder.
Personligt investeret i inklusion
Et hjertebarn for Marianne er hendes rolle i Hitachis "Rainbow ERG for Western region," hvor hun modigt deler personlige oplevelser for at fremme forståelsen og inklusionen af LGBTQ+ samfundet. "Ja, jeg kunne godt tænke mig lige at sige noget omkring min søn," deler Marianne, og illustrerer betydningen af at støtte diversitet gennem personlige historier.
Marianne fortsætter med at dele sin søns oplevelse: "Han sprang ud som homoseksuel som 10-årig. Og på et tidspunkt siger han til mig: 'Mor, jeg vil godt have dit job.' Og så kiggede jeg mig omkring, og så sagde jeg: 'Okay, vi skal gøre noget. Enten for at tiltrække nogle flere, noget mere, noget mere diversitet, eller også for at folk tør sige det, når de er homoseksuelle.' Og derfor sidder jeg faktisk som leder af vores Rainbow ERG for vores Western region. Simpelthen fordi jeg tænkte, jeg er nødt til at italesætte de her ting."
For Marianne er diversitet en bred og inkluderende vision, der omfavner alle aspekter af menneskelig variation. Hendes søns historie er ikke kun en personlig fortælling; den er et eksempel på, hvorfor arbejdet med inklusion og diversitet er vigtig. Ved at dele sin historie understreger Marianne betydningen af et åbent og accepterende arbejdsmiljø, hvor alle har mulighed for at udtrykke sig og blive værdsat for deres unikke bidrag.
Hendes engagement i Rainbow ERG og passion for inklusion er drevet af et ønske om at sikre, at ingen føler sig udeladt eller marginaliseret. "For mig handler diversitet ikke kun om kvinder," siger Marianne, hvilket understreger hendes forpligtelse til at fremme et miljø, hvor diversitet i alle dens former er anerkendt.
Plads til hele mennesker
Marianne Groths tilgang til mennesker bygger på en dyb overbevisning om, at man yder sit bedste, når der er plads til hele mennesket. Den filosofi er et stærkt fundament i hendes rolle som leder hos Hitachi Vantara. Hun insisterer på at skabe et arbejdsmiljø, der anerkender og værdsætter medarbejdernes fulde potentiale – ikke kun deres professionelle færdigheder, men også deres personlige egenskaber og livsomstændigheder.
Hendes syn på menneskelige ressourcer fremmer en kultur, hvor medarbejdernes velbefindende og personlige udvikling står centralt, og hvor livets uundgåelige udfordringer – såsom sygdom og andre personlige kriser – kan håndteres med empati og forståelse. "Hvis ikke man har den holistiske approach, så kan folk jo ikke arbejde ordentligt." Hun fortsætter med at forklare, hvordan det handler om at fremme et positivt arbejdsmiljø, hvor diversitet og åbenhed tillader alle at præstere på deres bedste. "Jeg tror også, hvis folk ikke skal gå og gemme sig, så performer de bedre," siger Marianne.
Gennem sit lederskab demonstrerer Marianne, at vækst og succes i virksomheden er direkte knyttet til, hvordan man behandler og værdsætter medarbejderne som hele mennesker. Hendes engagement i at skabe et inkluderende og støttende arbejdsmiljø baner vejen for innovation og engagement, idet hun anerkender, at menneskelig diversitet og personlige erfaringer er uvurderlige ressourcer, der kan drive forretningen fremad.
Marianne Groths ledelsesstil er et godt eksempel på, hvordan moderne ledelse ikke kun fokuserer på resultater og effektivitet, men også på medarbejdernes trivsel og personlige vækst. Ved at anerkende det hele menneske i hver enkelt medarbejder er hun med til at skabe et arbejdsmiljø, hvor alle føler sig værdsatte og motiverede til at bidrage med deres bedste.
Afslutningsvis reflekterer Marianne Groth over den fortsatte søgen efter løsninger inden for inklusion og diversitet på arbejdsmarkedet: "Hvad ser I, når I tænker på inklusion og diversitet? For der er jo ingen af os, der endnu har fundet løsningen på udfordringerne med ligestilling og diversitet. Vi er alle på en rejse, hvor vi lærer og udvikler os sammen. Det er vigtigt, at vi deler vores erfaringer og perspektiver, for kun gennem dialog og samarbejde kan vi skabe reelle forandringer."