Mod, udholdenhed og iværksætterdrømme – Louise Herping Ellegaard
Det lykkedes os at fange Louise Herping Ellegaard til et Teams-interview trods en pakket kalender og en ny sæson af "Løvens Hule", der begyndte at rulle over skærmen i starten af 2024. Før vores interview delte Louise ærligt, at hun følte, hun havde delt sin historie mange gange, og en hurtig søgning på Google vil også bekræfte hendes udsagn.
Louise Herping Ellegaards livshistorie er en fortælling om modstandsdygtighed og en tro på at skabe sin egen vej, og samtidig forblive tro mod sig selv. Hun har haft en hård opvækst og mistede bl.a. sine forældre i teenageårene, hvilket lærte hende at stå på egne ben. Den tidlige selvstændighed kom også til at lægge grundlaget for nogle af de kompetencer, hun har brugt i sin videre færd som iværksætter og investor.

Personlighedstræk og egenskaber som iværksætter
At blive iværksætter kræver ikke kun en god idé, men også en bred vifte af personlige egenskaber og en mentalitet, der tør udfordre normen. Louise Herping Ellegaard deler sine tanker, som bygger på både hendes egne erfaringer og de mønstre, hun har observeret hos andre succesfulde iværksættere, hun har mødt på sin vej. "Der er et mønster," fortæller hun. "Og dem jeg kan se, som bare bliver ved og ved og ved, det er enten nogen, der har haft det hårdt i livet, eller været sportsudøvere. Dem som bare kniber ballerne sammen og fortsætter."
Om sin egen tilgang til livets og erhvervslivets udfordringer siger Louise: "Jamen, jeg har jo haft masser af bump i livet, så det er også derfor, at jeg knokler på. Giver ikke op. Altså, sådan noget gør jeg jo ikke." Hendes svar fortæller om en dyb tro på vigtigheden af personlig udholdenhed og et engagement i at forfølge sine mål, uanset forhindringer.
Foto: Per Arnesen, DR
Feminin autenticitet og navigering i drengeregler
At være kvinde i en branche, hvor mænd traditionelt har domineret, kræver ikke kun faglige kompetencer, men også en særlig form for tilpasningsevne. "Ja, det er jeg," svarer hun på spørgsmålet om, hvorvidt hun er bevidst om at være kvinde i en traditionel mandeverden. "Det, jeg gør, er at insistere på at være mig selv," men hun kan også nogle gange spille efter ”drengenes regler”.
I en verden, hvor ”drengenes regler” ofte dominerer, står Louise Herping Ellegaard fast på sin identitet og bruger bevidst sin femininitet som en styrke til at skille sig ud. "Jeg kan godt kan tage den maskuline tilgang, når situationen kræver det, men jeg lægger også stor vægt på at bringe min egen stil og personlighed ind i spillet," forklarer Louise. Hendes tilgang er at integrere det feminine direkte i sit professionelle jeg, ikke som en modsætning til det maskuline, men som en naturlig og væsentlig del af hendes identitet. "At skille mig ud ved at bære farverigt tøj er en måde at insistere på at være mig selv og omfavne min femininitet på," tilføjer hun.
Ligestilling på dagsordenen
Når vi spørger Louise Herping Ellegaard, hvordan hun ser på ligestillingen i Danmark, og om vi er tæt på målet, er hendes svar direkte og uden omsvøb: ”Jeg synes ikke, vi er der, og det viser fakta også,” og hun fortsætter: "Jeg er træt af politikere, der taler uden at tilbyde praktiske løsninger," for Louise viser erfaringerne fra Norge klart, at kvindekvoter kan være en måde at skabe ændringer på, og hun opfordrer til handling snarere end tomme ord: "Det er nemt at kritisere idéen om kønskvoter, men så kom da med en bedre og effektiv løsning. Det savner jeg."
For at samtalen om ligestilling ikke taber momentum, har Louise Herping Ellegaard et klart budskab om, hvordan vi alle bør fortsætte dialogen. "Det handler om konstant at holde emnet i live," siger hun. Hendes strategi indebærer at bringe samtalen ind, hvor erhvervslivet læser med. "Bliv ved med at skrive debatindlæg i aviserne. Bliv ved med at gøre opmærksom på problemet på LinkedIn," opfordrer hun.

Spring ud i iværksætteri – Råd fra Louise Herping Ellegaard
I afslutningen af vores samtale deler hun et sidste, værdifuldt råd til dem, der drømmer om at følge i hendes fodspor som iværksætter. "Det vigtigste er at kaste sig ud i det. Men gør det ikke alene. Jo flere hænder, jo bedre," foreslår hun.
Hun adresserer også en udbredt frygt blandt håbefulde iværksættere: bekymringen for, at deres idé vil blive stjålet. "Det er simpelthen den dummeste tese," afviser Louise. Hun illustrerer vigtigheden af at dele sin idé med andre ved at fortælle, hvordan åbenhed førte til, at en væsentlig partner kom med på hendes eget projekt. "Hvis du ikke handler på din idé, bliver den aldrig til noget. At sige tingene højt er essentielt. Det, der adskiller dig fra andre, er ikke idéen i sig selv, men din evne til at handle på den og gøre det hurtigt og effektivt."
Foto: Irfaan Khan